Από τη Γενεύη ως το Πεκίνο, από το Ντιτρόιτ ως το Μιλάνο, από το Σίδνεϋ ως το Παρίσι, διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου διοργανώνονται κάθε χρόνο και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων οι διεθνείς εκθέσεις αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για να δείξουν στο κοινό τις τελευταίες βελτιώσεις σε υπάρχοντα μοντέλα, αλλά αυτό που τραβά ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι τα πρωτότυπα και εμβληματικά αυτοκίνητα, που προσφέρουν μια ματιά στο μέλλον της αυτοκίνησης.

Αυτά τα πρωτότυπα αυτοκίνητα εξερευνούν νέους δρόμους στον σχεδιασμό ή την τεχνολογία και οι εταιρείες λαμβάνουν υπ’ όψη τους τις αντιδράσεις των φίλων του αυτοκινήτου για να αποφασίσουν ποια μοντέλα θα βγουν στην παραγωγή και ποια όχι.

Ιδιαίτερο βάρος μπορεί να δοθεί στις επιδόσεις, την πολυτέλεια ή την οικονομία. Μικρά αυτοκίνητα, αυτοκίνητα πόλης και αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον συχνά εκτίθενται και προκαλούν τις αντιδράσεις και τα σχόλια των επισκεπτών.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων είναι έντονος και υπάρχει διαρκής πίεση στην προσπάθεια παρουσίασης νέων μοντέλcompetitionων κάθε χρόνο, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς που κατέχει κάθε εταιρεία. Για τον λόγο αυτό, οι κατασκευαστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν κρυφά τα σχέδια και τα πρωτότυπά αυτοκίνητά τους.

Η μυστικότητα είναι κάτι το ουσιώδες όταν μια νέα σχεδιαστική πρόταση φεύγει από το εργαστήριο και οδεύει προς τον εκθεσιακό χώρο κάποιας Διεθνούς Έκθεσης. Συχνά οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών μεταφορών που εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει κάποια «διαρροή» στη διάρκεια της διαδρομής.

Με την ίδια λογική, οι μακέτες σε φυσικό μέγεθος, που εκτίθενται σε Διεθνείς Εκθέσεις Αυτοκινήτου, και συχνά είναι κατασκευασμένες από εύθραυστα υλικά όπως φάιμπεργκλας, ρητίνες ή πλαστικό, πρέπει να μεταφερθούν με ασφάλεια για να φτάσουν στον προορισμό τους ακέραιες. Και σε αυτή την περίπτωση, οι κατασκευαστές καλούν κάποια εξειδικευμένη εταιρεία που αναλαμβάνει τη μεταφορά με ειδικά κοντέινερ με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, που προστατεύουν τις μακέτες τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τα αδιάκριτα βλέμματα.