Εντυπωσίασε η παρουσίαση του νέου μοντέλου Skoda Octavia στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Αθήνας. Το Octavia είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αυτοκίνητο σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ως φθηνότερη εναλλακτική των Volkswagen Golf και SEAT Leon. Και τα τρία αυτά αυτοκίνητα ανήκουν σε θυγατρικές της εταιρείες της Volkswagen Group.

To Skoda Octavia προσφέρει περισσότερο χώρο για τα πόδια από τα δυο προαναφερθέντα μοντέλα, όπως επίσης και ένα εξαιρετικά λειτουργικό σαλόνι, με αρκετό χώρο για πέντε επιβάτες.

Όσον αφορά στη συμπεριφορά στον δρόμο, το Skoda Octavia δεν υστερεί σε επιδόσεις, αλλά δεν έχει την ίδια ευχάριστη αίσθηση οδήγησης με κάποιους ανταγωνιστές του, όπως το Ford Focus.

Το πρώτο Octavia της σύγχρονης εποχής πήρε το όνομά του από ένα παλιότερο μοντέλο της Skoda, που κυκλοφορούσε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Αρχικά η παραγωγή του γινόταν στο κεντρικό εργοστάσιο της τσέχικης Αυτοβιομηχανίας, στο Mladá Boleslav. Οι εξαγωγές άρχισαν το 1998 και από τότε το μοντέλο αυτό έχει σημειώσει σημαντικές πωλήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς παρέχει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής, στέρεα κατασκευή, ανθεκτικότητα στον χρόνο και πρακτική διαρρύθμιση.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε διαστάσεις αυτοκίνητα αυτής της κλάσης και μπορεί να συγκριθεί με το Ford Mondeo ή το Volkswagen Passat, από αυτή την άποψη. Διατίθεται σε τετράθυρο ή σε πεντάθυρο hatchback, αλλά και στις δύο εκδόσεις έχει άπλετο εσωτερικό χώρο και ανάλογο εξοπλισμό και αξεσουάρ.

Το Skoda Octavia κυκλοφορεŠkoda Octaviaί με μια ευρεία γκάμα κινητήρων, τόσο βενζίνης όσο και πετρελαίου, όλοι τεχνολογίας Volkswagen και ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να διαλέξει μεταξύ χειροκίνητης μετάδοσης έξι σχέσεων ή αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων DSG. Υπάρχει ακόμη και μια έκδοση 4Χ4, με ψηλότερο σασί και σκληρότερες αναρτήσεις, όπως επίσης και μια αγωνιστική έκδοση, που καλείται Octavia vRS, με το οποίο η Skoda λαμβάνει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών στα ράλι αυτοκινήτων.

Όλα τα μοντέλα έχουν στον βασικό τους εξοπλισμό αλουμινένιες ζάντες, στερεοφωνικό ηχοσύστημα με έξι ηχεία, αυτόματο φρενάρισμα, αεριζόμενα δισκόφρενα και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενους καθρέφτες.