Ανατρέχοντας στην 75ετη ιστορία της εταιρείας Mercury Marine, μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα ορόσημα στην εξέλιξη της κατασκευής εξωλέμβιων μηχανών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την πρώτη εξωλέμβια μηχανή ισχύος 100 ίππων το 1962, τον πρώτο κινητήρα V6 το 1976 και τον πρώτο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που παρήγαγε πάνω από 1000 ίππους (τον HP1075 SCi) το 2004. Η Mercury Marine έχει εισάγει πολλές καινοτομίες στην τεχνολογία κατασκευής αυτών των μηχανών, οι οποίες ήταν ριζοσπαστικές για την εποχή τους, αλλά τώρα θεωρούνται δεδομένες.

Για παράδειγμα, το 1952 η Mercury Marine παρουσίασε τον πρώτο κινητήρα με εκκεντροφόρο, χωρίς πείρο ασφαλείας. Σαράντα χρόνια αργότερα, η Mercury Marine έβγαλε στην αγορά kit που επιτρέπουν την προσαρμογή των προπελών της σε μηχανές ανταγωνιστικών εταιρειών, θέλοντας να επιτρέψει στους κατόχους μηχανοκίνητων σκαφών να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα τις καλύτερες προπέλες της αγοράς.

Μια από τις πρώτες καινοτομίες τMercury marineης Mercury Marine έγινε πραγματικότητα το 1947, όταν έβγαλε στην παραγωγή τον πρώτο κινητήρα με ρουλεμάν σε όλες τις συνδέσεις, βελτιώνοντας την απόδοση και τη διάρκειά του. Έναν χρόνο αργότερα η εταιρεία παρουσίασε τον πρώτο τετρακύλινδρο εν σειρά δίχρονο κινητήρα, τον Mercury Thunderbolt, ξεκινώντας μια νέα εποχή στις εξωλέμβιες μηχανές.

Κάνοντας ένα άλμα στον χρόνο φτάνουμε στο 1954, όταν η Mercury Marine κυκλοφόρησε το Mark 40, την πρώτη εξωλέμβια με απόδοση έναν ίππο ανά κυβική ίντσα, την οποία ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα το Mark 75, με απόδοση 75 ίππων, ο ισχυρότερος κινητήρας της εποχής.

Για να περιορίσει τους ρύπους και να κάνει τις δίχρονες μηχανές πιο αποδοτικές, η Mercury Marine παρουσίασε το Injection Άμεσου Ψεκασμού το 1996. Το 1994 η εταιρεία σχεδίασε και παρήγαγε τον πρώτο εξωλέμβιο κινητήρα 3000 κυβικών, τον 225 Offshore. Το 2004 ο Mercury Verado ήταν ο πρώτος υπερτροφοδοτούμενος τετράχρονος κινητήρας Ι-6 στην ιστορία της εξωλέμβιας προώθησης.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί έκπληξη ότι, τα τελευταία 75 χρόνια, όταν κάποιος μιλάει για καινοτομία στον τομέα των εξωλέμβιων μηχανών, πιθανότατα αναφέρεται στη Mercury Marine.